מיתוג עסקי הוא תהליך שכולל שלבים רבים, והם קלים להבנה כאשר מקבלים מידע על משמעותם ועל התועלת שהם מספקים ליצירת תדמית חיובית ומוצלחת.
נתחיל עם מושגים בסיסיים במיתוג, ונמשיך עם הרחבות.
מה זה מיתוג עסקי?
מיתוג הוא אסטרטגיה שיווקית המיועדת ליצור זהות ייחודית ומערכת מסרים עבור עסק, חברה או אדם.
פיתוח מותג עסקי (או אישי) כולל יצירת שם וסלוגן מותג, מערכת מסרים, רעיונות וערכים עליהם נשען המותג ואותם הוא מעוניין להפיץ, רגשות אותם הוא מעוניין לעורר בלקוחותיו וכמובן הביטוי הוויזואלי לכל אלו – גרפיקה שתייצג באופן המתאים ביותר את כל המסרים של המותג, ותתקשר באופן חיובי ונכון עם לקוחותיו הפוטנציאליים.
מטרתו של מיתוג היא יצירת זהות ייחודית ונזכרת למותג, בידול בין המותג לבין מתחריו, יצירת יתרון תחרותי (מיצוב) והקשרים בין המותג לבין ערכים ורגשות חיוביים כהנאה, איכות, ריגוש, סיפוק וכיוצא בזה.
מאילו רכיבים בנוי מיתוג עסקים?
מותג מורכב מאלמנטים רבים ושונים, וביניהם:
- שם המותג: מילה המשמשת לזיהוי המותג
- סלוגן: המסר הפרסומי הקצר שחוזר על עצמו בהקשר למותג (למשל – "Just do it" של NIKE)
- מערכת מסרים: ערכים ורעיונות עליהם נשען המותג, ורגשות ותחושות אותם הוא מעוניין לעורר בקהל הלקוחות שלו.
- עיצוב לוגו: הסמל המסחרי הוויזואלי המייצג את המותג.
- צבעים: הצבעים השולטים במותג והמשמשים את המיתוג בגרפיקה.
- צורות: אלמנטים גרפיים עוטפים המשמשים את המיתוג ולעתים משמשים אף כסמלים מסחריים (למשל: צורתה של חיפושית פולקסווגן היא סמל מסחרי).
- צלילים, ריחות וטעמים: הדברים המיוחדים שמעוררים את החושים השונים בעת מחשבה על המותג – שמיעת צליל, הרחת ריח או טעימה שמעלים זיכרון ומחשבה על המותג.
- גרפיקה משלימה: כרטיסי ביקור, ניירת משרדית, עיצוב אתר, עיצוב מוצר, עיצוב אריזות מוצר, עיצוב חללים וכל גרפיקה אחרת בשימוש המותג.
בתהליך מיתוג עסקי עלינו לתת דגש על שלוש נקודות מבט עיקריות:
1 – נקודת המבט של הלקוח
כאשר מבצעים מיתוג חברה גדולה, עסק קטן או אפילו מיתוג אישי, צריך לערוך סקירה מקיפה של הלקוחות הפוטנציאליים של העסק המיועד ולזהות מגמות של צרכים אצל קהל המטרה על ידי מחקר קהל יעד ממוקד. עלינו להכיר את האוכלוסייה אליה משתייך הלקוח, כדי שנוכל לדעת באיזו שפה תקשורתית עלינו לפנות אליו, וכיצד נוכל לייצר אצלו תגובה רגשית חיובית והנעה לפעולה.
מחקר קהל יעד יספק תשובות לשאלות הבאות ולאחרות נוספות:
מיהם הלקוחות שלך? האם הם אנשים פרטיים, עסקים קטנים או חברות גדולות? מהו טווח הגילאים שלהם? האם הם ברובם נשים או גברים? מהי ההכנסה הממוצעת שלהם? האם יש להם מכנים משותפים, קווי דמיון והרגלי רכישה ברורים? לאיזו אוכלוסייה הם משתייכים, ומה חשוב להם? איך תוכל לתת מענה לצרכיהם? האם ישנו קהל יעד נוסף שאתה יכול לפנות אליו?
פרט למחקר קהל יעד מקיף שנעשה על ידי אנשים מומחים בתחום, ישנן דרכים נוספות שניתן "לעקוב" באמצעותן אחר הרצונות והצרכים של הלקוחות הפוטנציאליים, כאלו שתוכלו לבצע גם באופן עצמאי. אחת מהן, למשל, היא קריאת התוכן שאוכלוסיית קהל היעד רושמת ברשתות החברתיות. ברשתות החברתיות אין הרבה מסכים, ואנשים רושמים את כל מה שעולה על רוחם – ולפי ערך התוכן שהם רושמים, אפשר להבין מה חשוב להם, מה מפריע להם, ואחר מה הם מחפשים.
דרך נוספת לקבלת מידע אודות קהל היעד הוא יצירת קבוצת מיקוד המורכבת מאוכלוסיית המטרה, ויצירת מחקר אודות צרכיהם בעזרת שאלונים ממוקדים ושיחות קבוצתיות. תוכלו לאגד כמה מכרים קרובים ורחוקים אשר שייכים לאוכלוסיית קהל היעד שלכם, ליצור שאלונים הכוללים שאלות על ערכים, רעיונות ומסרים ועוד, ולהסיק מסקנות לפי תשובות המשתתפים.
2 – נקודת המבט הפנימית של בעל העסק
מיתוג עסקי אפקטיבי חייב להתחשב בנקודת המבט של בעל העסק ובערך המוסף שהוא מבקש לתת ללקוחותיו. מהו החזון שלך? מה הופך אותך לייחודי? אילו ערכים אתה מבקש להפיץ? מהי המדיניות שלך ולפי איזה קו מנחה אתה פועל?
על המיתוג של העסק שלך לייצג אותך גם באופן אישי וליישם את הערכים שלך, את המטרות שאתה רוצה להגיע אליהן, את התחושות שאתה רוצה לעורר בלקוחותיך ואת התרומה שתוכל להעניק להם.
3 – נקודת המבט של השוק התחרותי
כדי לדעת איך למצב את העסק בשוק הרלוונטי ולייצר יתרון תחרותי צריך לאסוף מידע על המתחרים, לערוך השוואות וליצור ייחוד וערך מוסף על פניהם.
מחקר מיצוב (מחקר מתחרים) יספק תשובות לשאלות הבאות ולאחרות נוספות:
מיהם המתחרים שלך? איך הם ממתגים את עצמם ובאילו כלים שיווקיים הם משתמשים? כיצד נוכחותם בשוק הרלוונטי תוכל להשפיע על פועלך? אילו קווי דמיון קיימים ביניהם? אילו קווי דמיון אתה רואה ביניכם, וחשוב יותר – מהו השוני? מהם יתרונותיך היחסיים על פניהם?
מיתוג עסקי חכם ייצור שפה תקשורתית ייחודית למותג ובידול תדמיתי ברור בין העסק הממותג לבין מתחריו בשוק ויצירת יתרון יחסי. מכיוון שאנו חיים בעולם המלא באפשרויות ופיתויים אינסוף, צרכנים מחפשים אחר ערך מוסף והם יבחרו במותג שיעניק להם משהו מעבר למה שמעניקים המתחרים – גם אם זה משהו קטן.
המסקנות שנקבל ממחקר שלושת נקודות מבט אלו הן שייצרו את התדמית של העסק ואת הסיפור העומד מאחורי המותג. חשוב לתת להן דגש רב, משום שהן היסוד לכל מיתוג עסקי מוצלח – וכמו מגדל של קלפים, כאשר היסודות רעועים לא נצליח לבנות לגובה רב מבלי שהמגדל יתמוטט. יסודות חזקים המושתתים על מסרים אמתיים ויציבים ושמירה על הערכים החשובים לעסק, הם שיובילו להצלחה בבניית תדמית מנטלית חיובית לעסק בכל אשר יפנה.
שם העסק – מהי חשיבותו, ובאיזה שם כדאי לבחור?
בחירת השם לעסק נראה לעתים כעניין פשוט, אך למעשה זהו אחד השלבים המסובכים ביותר בתהליך המיתוג. אם אנו עושים מאמץ ומשקיעים בתהליך מיתוג חכם וטוב, לא נרצה שמאמצנו ירדו לטמיון במידה ונתחרט על שם העסק שבחרנו – כדאי לחשוב היטב לפני שבוחרים בשם לעסק ולזכור, כי זהו שם אשר ילווה את העסק למשך "שארית חייו".
עליך להתחבר לשם ולאהוב אותו, ועליו לייצג אותך ואת ערכיך בכבוד. על שם העסק להיות קליט לקהל היעד שלך על מנת שהוא יוכל לזכור אותו בקלות יתירה. ישנם האומרים כי על שם העסק להיות קשור למהות העסק, אך רבים הם הפוסלים את החובה ומותירים את הרעיון כאופציה בלבד (ואני ביניהם) – וזאת משום שחברות רבות מצליחות גם ללא קשר אסוציאטיבי של השם למהות העסק. חשבו למשל על חברת Apple – אין כל קשר בין תפוח לבין המהות הטכנולוגית של החברה ובכל זאת זו אחת החברות המצליחות ביותר בעולם, עם מיתוג עסקי מוצלח ביותר. תוכלו לבחור שם המייצג משהו שאתם אוהבים במיוחד או אולי שם תואר שמעלה אסוציאציה נעימה שקשורה או לא קשורה למהות העסק. מה שחשוב הוא כי השם יהיה נזכר לקהל היעד הספציפי שלכם, מובן לו – ואהוב עליכם.
סלוגן העסק – מסר עם אופי
הסלוגן הוא המסר הפרסומי הקצר אשר מייצג את המותג בהקשרים שונים, ועליו לייצר אסוציאציה חיובית. חשוב לזכור כי לא כל מותג חייב סלוגן – אך אם אתם בוחרים להוסיף למותג שלכם סלוגן, חשוב ליצור לו משמעות ואופי.
הסלוגן ילווה את סמל המותג ואת השם של המותג בכל אשר יפנה, וישנן כמה אפשרויות לבחירתו ויצירתו. על הסלוגן להיות קצר וקליט. תוכלו להדגיש בעזרתו ערכים ויתרונות, ליצור בעזרתו חוויה ואף לעורר את הדמיון. הסלוגן יכול להיות גם הסבר קצר על מהות העסק. כדאי להיעזר בקופירייטר מוכשר ביצירת הסלוגן, משום שכמו שם העסק – גם הוא ילווה אותנו באשר נלך וייצג אותנו בכל מקום בו נבצע שיווק ופרסום למותג.
מיתוג מחדש – שינוי תדמית מנטלית
שינויים הם דבר טבעי – העולם שלנו משתנה בכל יום: הטכנולוגיה מתפתחת, רעיונות חדשים נולדים, מתחרים חדשים נכנסים לשוק, עיצוב חדש הופך לישן ורעיונות חדשניים הופכים ל"חדשות של אתמול". כאשר נוצרים שינויים כאלו ואחרים בשוק הרלוונטי או אצל קהל היעד של העסק (או אף בפנים העסק עצמו), וקיים פער בין זהות המותג בעיניי בעל העסק לבין תדמית המותג בעיניי לקוחותיו, כדאי לבצע מיתוג מחדש כדי להתאים את העסק למצב החדש בשוק, לקהל הפוטנציאלי שהשתנה או לערכים שהתגבשו.
מיתוג מחדש משמעותו יצירת שפה תקשורתית חדשה למותג ושינוי התדמית המנטלית של העסק בעיניי לקוחותיו – לא רק שינוי בעיצוב המותג, אלא גם בערכיו ובאישיותו, ויצירת קונוטציה חיובית וחדשה עבורו.
מותג מוכר שביצע תהליך מיתוג מחדש: "שוקולד פרה" – הפרה עברה 'דיאטה', והפכה לשובבה
קחו לדוגמה את "שוקולד פרה" של עלית, שנולד ב-1934 תחת השם "שמנונית". אריזת מותג זה הייתה בעבר די אפרורית ומשעממת (ולא נדבר על השם האיום), והוא לא הצליח להתחרות עם מתחריו הדומיננטיים בשוק השוקולד. לאחר שעלית ביצעו מיתוג מחדש לשוקולד ויצרו מיתוג מושך, שובב וקורץ – ואף עשו 'דיאטה' לדמות הפרה השמנמנה מהעבר – הופ! הגיעה התהילה, והיום המותג "שוקולד פרה" זוכה להצלחה רבה.
גופנים ומיתוג
תפיסת המותג בעיניי לקוחותיו מושפעת מאוד מהייצוג החזותי של המותג. הזהות החזותית קובעת את המראה הכללי ואת דרך התקשורת בין המותג לבין לקוחותיו, ולכן צריך ליצור הבחנה חזותית ברורה בין המותג לבין מתחריו, ולשמור על עקביות וויזואלית בכל מקום בו משווק המותג.
לגופן בו עושים שימוש לעיצוב הלוגו יש חשיבות רבה – גופנים מעוררים תחושות ומעבירים מסר בעזרת צורתם בלבד, ללא קשר למילה הרשומה. ישנם גופנים שנראים ישנים ומעבירים תחושה של "פעם", יש מסולסלים ושובבים, יש גופנים שמנים ועבים המשרים ביטחון, ויש גופנים דקים שמעבירים תחושה של אלגנטיות ועוד ועוד. בהתחשב בעובדה שניתן לעצב גופן ייחודי (CUSTOM) עבור המותג, האפשרויות לעיצוב הלוגו ומיתוג החברה הן כמעט אינסופיות, וצריך לחשוב היטב לפני שבוחרים בגופן שייצג את המותג.
מיתוג עסקי וצבעים
גם לצבעים יש משקל רב – מעבר ליצירת בידול המותג ממתחריו בעזרת צבע שונה, לכל צבע אופי משלו ותחושה שהוא מעביר בצופה.
ישנן הרבה אמונות טפלות בנוגע לצבעים, והשפעת הצבע על שכנוע האדם מהווה את אחד הנושאים השנויים במחלוקת בעולם העיצוב. העדפות אישיות, חינוך, הקשרים תרבותיים וחוויות הם אלו שיוצרים את ההקשר האמתי בין צבע לבין השפעתו על האדם. אך צבעים משחקים תפקיד די רציני במיתוג עסקי וברכישות של מוצרים – במחקר שכותרתו "השפעתו של צבע על שיווק", למשל, חוקרים מצאו כי עד 90% מההחלטות המהירות שנעשו בנוגע למוצרים יכולות להיות מבוססות על צבע בלבד (תלוי במוצר).
אז מהו תפקיד הצבע בתהליך מיתוג עסקי?
תוצאות מחקרים כמו "ההשפעה האינטראקטיבית של צבעים" מראים כי המשקל נופל על תפיסת הצבע בהקשר למותג – כלומר, האם הצבע מתאים למוצר המשווק ולתכונותיו. בשורה התחתונה: על הצבע להתאים לאופי המותג, ועליו לייצג את המוצר או השירות הנמכר באופן הולם ונאמן לערכים ולתפיסת "אישיות" המוצר או השירות, כדי שיהיה איזון קוגניטיבי בין המוצר לבין תפיסתו בעיניי הסביבה.
מיתוג עסקי צריך זהות ויזואלית אחידה ועקבית – מהו Brand Book
Brand Book הוא ספר מותג. בסופו של תהליך מיתוג עסקי ניתן ללקוח ספר מותג המפרט את כללי העיצוב המוגדרים למותג, מסקנות מחקרים (באם נערכו), ומערכת המסרים של המותג.
כללי העיצוב המוגדרים בספר המותג נועדו לעזור לגרפיקאים בהם ייעזר המותג בהמשך דרכו (באם לא יבצע את עבודת הגרפיקה על ידי מעצב המותג) ליצור אחידות ויזואלית עבור זהות המותג. כללי העיצוב המפורטים בספר מותג כוללים, למשל, את פירוט שמות הפונטים (ומשקליהם) בהם נעשה שימוש בעת מיתוג העסק בכל אופן שהוא (בתצוגת לוגו, בתצוגת טקסט שיווקית ועוד), קודי צבעים מדויקים שבשימוש המותג, גדלים, מרווחים וקומפוזיציות אפשריות לתצוגת לוגו וטקסט, חוקיות הצגת הלוגו על גבי רקעים שונים ועוד.
בסיום תהליך מיתוג עסקי חשוב לקבל ספר מותג – התעקשו על כך. אחידות ויזואלית מאוד חשובה לתדמית העסקית שלכם. הלקוחות הפוטנציאליים מעריכים אתכם גם על סמך העקביות הוויזואלית, משום שהיא משדרת אמינות.
מיתוג שנטמע בזיכרון – הכרה ומודעות למותג
ישנה חשיבות רבה למודעות והכרת המותג – על קהל הלקוחות הפוטנציאלי שלך להיות מודע לקיומך. יכולתו של אדם להיזכר במותג, להכיר את סמליו המסחריים ולזהות אותו בהקשרים חיוביים שונים מעידה על הצלחה במיתוג.
כאשר אנו ממתגים עסק, שירות, מוצר או אדם, אנו בעצם יוצרים תפיסה קוגניטיבית. כאשר נחשף קהל היעד של המותג למסרים ולרעיונות המייצגים את המותג, הם מייצרים אצלו תגובה רגשית כלשהי והוא מגבש עליהם דעה בהתאם – דעה זו היא התדמית העסקית של המותג בעיני אותו קהל מטרה בכלל, ובעיני כל אחד מהאנשים המרכיבים את קהל המטרה בפרט. התדמית המנטלית של העסק בעיני קהל היעד שלו היא התוצר של תהליך המיתוג.
דוגמה למיתוג מוצלח – ושוב עם חברת Apple
חברת Apple הצליחה ליצור תדמית מנטלית חיובית של חברה המספקת מוצרים איכותיים בעלי עיצוב מינימליסטי ויוקרתי – התפיסה הקוגניטיבית של Apple בקרב קהל המטרה של החברה כוללת ערכים חיוביים של איכות ויוקרה. מוצרי Apple נחשבים למוצרי מותרות (זאת לעומת מוצר מזון, למשל, הנחשב למוצר שיש בו צורך ממשי בסיסי), וכאשר ממתגים מוצר מותרות צריך ליצור רצון עז לרכישת המוצר ("אני רוצה את זה, ואני רוצה את זה עכשיו"). יצירת חשק לרכישת המוצר באופן מידי תוביל להנעה לפעולה – היא הרכישה עצמה. אני מכירה לפחות שני אנשים שיצאו לרכוש את האייפון החדש באמצע הלילה – מיד ברגע שהגיע המוצר לשוק הישראלי. מה שהניע אותם ליציאה מהבית על פיג'מה, הוא החשק העז שהיה להם לאייפון החדש.
להתחיל עם מיתוג עסקי ולהמשיך עם שיווק ופרסום
חשוב לזכור כי מיתוג עסקי הוא אלמנט חשוב בהצלחת העסק, אך הוא אחד בין רבים. על כל בעל עסק שמעוניין להצליח בטווח הארוך להכין תכנית עסקית מפורטת הכוללת יעדים לטווח קצר ולא רק מטרה גלובלית, להיעזר באנשי שיווק ופרסום כדי לייצר יחסי ציבור חיוביים וכמובן לשמור על התנהלות נכונה של בית העסק לאורך כל "חייו".
החדרת מותג לתודעה הציבורית נעשית בדרך כלל על ידי חברה המתמחה ביחסי ציבור. גם עסקים קטנים מבצעים פרסום ויחסי ציבור, והיום המדיות לפרסום הן רבות יותר מבעבר ואפשריות גם עבור עסקים קטנים. האינטרנט הוא מקום מצוין לפרסום המותג, למשל, וחברת פרסום באינטרנט תוכל להפיק קמפיין מצוין שיחדיר את שם המותג לתודעת הקהל הפוטנציאלי בעזרת דפי נחיתה, באנרים, סרטוני וידאו ועוד, ופרסומם ברשתות המדיה באינטרנט.
סטודיו jolini עובד בשיתוף פעולה ובאופן הדוק מול חברת LeoSEM – פרסום באינטרנט. במידה ויש לכם צורך בהפקת קמפיין פרסום אינטרנטי, נוכל לתת לכם מענה מלא ליצירת חומרי הקמפיין וכן בפרסומו ברשתות המדיה השונות.
פנו אלינו לכל שאלה – נשמח לעזור.
כל מוצר יכול להפוך למותג
זכרו שמותג הוא בסה"כ מוצר, שירות, חברה או אדם עם "תג" מזוהה ומוכר.
כל מותג מוכר היה בעבר עסק חדש עם מיתוג עסקי מוצלח או עסק וותיק עם מיתוג עסקי כושל שביצע מיתוג מחדש והצליח. בין אם העסק שלכם הוא חדש וזקוק למיתוג מתאים, ובין אם הוא עסק וותיק אשר זקוק למיתוג מחדש כדי ליצור שפה תקשורתית חדשה, הדרך שלפניכם פתוחה והאפשרויות להצלחתכם הן בלתי מוגבלות.
נשמח ליצור עבורכם מיתוג ותדמית ייחודית ומושכת, עם שפה תקשורתית המתאימה ביותר לקהל היעד שלכם – פנו אלינו למידע נוסף ולכל שאלה.
מאחלים לכם הצלחה רבה,
סטודיו jolini – צוות שאוהב מיתוג עסקי יפה וחכם.